13.01.2016
Selo
57, Beograd, Srbija

Pre nekoliko dana je bio Božić i ja sam odlučio da napravim malu promenu i da ga proslavim u kući na selu. Spremio sve kako treba i onda sam hteo jednu prostu stvar, da se dogovorim da mi neko dete bude položaonik. Bilo mi je baš neprijatno iznenađenje kada sam saznao da jedva ima dece i to što ima ili sedi kod svoje kuće ili ide kod svojih bližnjih. Mesto od nekih trista stanovnika a u osnovnoj ide manje od deset dece.




I to mi je nekako premotalo film u glavi i podsetilo me na svoje razgovore zadnjih godina sa ljudima sa sela. Bilo je to vreme kada sam obilazio razne krajeve u zemlji, tražio neko imanje i upoznavao ljude i bio njihov gost. Svi su se čudili da me zanima kuća na selu gde bih čak i trajno živeo ali su pored toga naglasili da je na selu jako lepo ali da ima sve manje ljudi. Na moje zanimanje što se toliko stanovništvo osipa, i žene i muškarci su optužili devojke i njihov odlazak u gradove. Same žene su mi pričale da ženi na selu nije uopšte teško, sve teške poslove obavljaju muškarci, žene su tu samo oko domaćinstva. Kažu da je pre bilo teško ali danas ne.



Sa drue strane, dosta ljudi se povezalo sa mnom, pogotovo na Fejsbuku, da bi im pomogao oko nalaženja kuće na selu jer kako sami kažu, iz onog što sam napisao i objavio, stekli su utisak da dosta toga znam. Najzanimljivije je da tu ima dosta ženskih osoba i naravno sve su iz grada, rođene i oduvek živele na asfaltu.



Moja iskustva sa životom na selu su izuzetna, prednosti su neverovatne a jedva da ima neka mana. Voleo bih da znam kakvi su vaši stavovi, ako vas tema uopšte zanima, vezano za život na selu, pogotovo prelazak iz grada u selo.

Hvala :)

24 pregleda
 
Komentari
Ace Grizli 14.01.2016

*HI* *THUMBS UP* *YES*

Sreiko Sreiko 14.01.2016

Hvala :)

Blog
Blogovi se ažuriraju svaka 5 minuta