Apie patyčias.
37, Klaipedos r. savivaldybes administracija, Litvanija

Ilgai mąsčiau, kaip pradėti visą tą mano rašliavą. Ir nuspręndžiau, kad viskas bus taip, kaip ir priklauso. Daugelis skaitę mano išgyvenimus akimirkomis, kada aš buvau ties būties riba išsakė tokių minčių, kurios mane privertė parašyti atsakymą. Pirmiausia, kas nustebino, tai kai kurių žmonių gan kritiškas mąstymas apie tai, kad esam išpaikę ir nežinom kas yra problemos. Taip, yra žmonių, kurie gimė neįgalūs fiziškai ar protiškai, yra žmonių, kurie gimė alkoholikų ar narkomanų šeimose, yra žmonių, kurie patyrė nepriteklių ar gimė karo zonose ir taip toliau. Bet tai yra visai kitų straipsnių temos. Mes kalbėsime apie tai, kas išveda iš vėžių net ir pačius kiečiausius žmones. Tai patyčios. Laiks nuo laiko atsiranda tokių labai savim pasitikinčių žmonių, kurie labai gerai žino, kaip to reikia išvengti. Žinokit ir aš tai žinau. Bet apie viską nuo pradžių. Pradėkime apie tai kas priverčia iš mūsų tyčiotis:

Išvaizda. Atrodo labai keistas ir be galo individualus reikalas. Bet taip tik atrodo. Jau pačiais pirmais gyvenimo metais, kai mes pradedame bendrauti kieme ar mokykloje mus pradeda vienaip ar kitaip užgaulioti dėl tam tikrų išvaizdos elementų. Šioje dalyje aš turiu mintį, kad tai yra fizinė išvaizda. Turbūt nieko nenustebinsiu, bet mes gimstame su tam tikra išvaizda ir neretai kažkokiais tai fiziniais išskirtinumais. Ir štai tada prasideda visi linksmumai. O jie dažniausiai prasideda mokykloje. Klasėje būtinai turi atsirasti vienas ar du žmonės, kurie visada sulaukia labai „malonaus“ dėmesio. Pas mus klasėje buvo du žmonės, kurie dažniausiai sulaukdavo to „malonaus“ dėmesio. Tai aš ir dar viena mergina. Aš dėl storų lūpų buvau arkliazūbis, o mergina dėl apkūnumo – karvė. Ir ką jūs į tai atsakysit? Bus tokių, kurie aiškins, kad yra plastinės operacijos ar kad reikia mažiau valgyti. Ar tikrai? O gal man mano lūpos patinka, o tos merginos apkūnumą lemia širdies problemos? Ką jūs į tai? O kaip jūs reaguojate, kai vaikus tarsi paskatina ir tėvų elgesys? Mano gatvėje buvo viena mergina, kuri buvo strazdanotu veidu. Bet tai buvo labai strazdanotas veidas. Ir štai vieną dieną ta mergina susipyko su kaimynų dukra ir kaip jūs manote ką tėveliai pasakė. Pirmiausia ji buvo išvadinta šūdiaveide, o paskui sekė komentaras, kad matyt, kai mama ją pagimdė pabezdėjo ir veidas niekaip nenusiplauna. Kaip jums toks komentaras? Puiku ar ne? Ir tokių pavyzdžių galima papasakoti tikrai ne vieną ir ne du.

Apranga ir kiti daiktai. Štai čia turbūt yra pati plačiausia sfera, kurioje atsiveria visas patyčių spektras. Tai liečia apskritai visą mokyklinį laiką ir aplinką, kuri tave supa. Ir štai čia turbūt yra viena iš tų vietų, kurioje galima sumažinti patyčių skaičių. Tai mokyklinės uniformos. Bet truputi kitokios negu dabar. Tai turi būti konkreti apranga merginoms ir vaikinams. Tada visi bus vienodi. Pradės šaukti, kad nebeliks unikalumo ar išraiškos laisvės. Tikrai liks, bet mokykla ne mados podiumas ar striptizo baras. Bet grįžkime prie to apie ką kalbėjome. Viską ką mes dėvime ar turime irgi gali tapti patyčių objektu. Sakysite, kad koks skirtumas ką turi ir kaip rengies? Bet patikėkite tai labai svarbu. Ne tik todėl, kad mes norime kažkaip tai pasirodyti, bet nuo to priklauso ir mūsų draugų ratas. Patikėkite tikrai nėra malonu girdėti, kad tu esi apsirengęs savartyno stiliumi, tavo batai iš konteinerio ar, kad tavo mokykliniai reikmenys yra pirkti iš bomžų. Ne kartą ir ne du teko klausytis tokių komentarų, kurie sklido ne tik į mano, bet ir į kai kurių klasiokų pusę. Ir patikėkite, kad tai nėra labai malonūs dalykai.

Pinigai. Tai bus pagrindinė ir viską apibendrinanti dalis. Tai štai čia yra tas dalykas, kuris labiausiai leidžia tyčiotis. Ir čia manau vėl atsiras daugybė klausimų. Ir čia jau galiu papasakoti, nes su tuo teko ne kartą susidurti ir pačiam ir matyti tokių atvejų. Mes visi sakome duok į kailį, neapsileisk arba dar kažką. Jūs tikrai manote, kad tai yra geriausias būdas? Gal ir taip. Bet tokiu atveju neretai jūs galite ir patys labai skaudžiai pasvilti užpakalius, o jūsų vaikai gali išvis negryžti namo. Kodėl taip manau? O jei jūs, tiksliau jūsų vaikai, užkabins kažkokio labai įtakingo ar turtingo papunio sūnelį ar dukrelę? Manau tada jūs nelabai norėsite pasėkmių. Dažniausia, net būna taip, kad turtingesnių tėvelių vaikeliai turi didesnes teisės klasėje todėl, kad mokytojai būna atitinkamai „patepti“. Ne vieną kartą tiesiog teko susidurti, kad tokie „piniguočiai“ tiesiog grąsina, kad jei jų vaikams kažkas atsitiks, tai tėveliai neįšeis iš tesimų, o jų vaikams visam gyvenimui bus sugadinta ne tik mokyklinė, bet ir profesinė karjera. Ir net teko susidurti su tokiu atveju, kada vieno pažystamo sūnus neištvėręs atvirų patyčių, trukusių metus su viršum, „davė malkų“ vienam išpuikusiam turtingų tėvų lepūnėliui. Ir tada prasidėjo tokie cirkai, kokius retai gali pamatyt. Teisminiai procesai vyko ilgokai, atsirado neaiškių liudininkų, o prakista lūpa tapo sunkiu kūno sužalojimu. Pinigai lemia ir tai, kad tavo draugų tarpas bus nemažas ir dažniausiai tokio „veikėjo“ pakurstyti klasiokai iš tavęs padarys tokį asmenį, kuris bus kaltas dėl bet ko. Na o merginoms tai yra pasigyrimo simbolis. Ypač vyresnėse klasėse. Nes vaikinas turintis pinigų, madingus rūbus ir mašiną tikrai viliojantis objektas merginoms.

Būtų galima dar ilgai ir prasmingai šnekėti, bet šiam kartui galbūt pakaks. Tikiuos, kad tai privers kai kuriuos žmonės susimąstyti. Ypač tėvus.

52 pregleda
 
Komentari
Donceee1986 25.01.2015

Laukiu ir jūsų komentarų.

Blog
Blogovi se ažuriraju svaka 5 minuta