Kuidas lilli vaasis värskena säilitada.
63, Jõgeva, Estonija

Lilli saab lõigata varahommikul või siis õhtul,mitte aga päeval.Lõige tuleb teha poolviltu hästi terava noa või ziletiteraga.
Krüsanteeme on parem mitte lõigata,vaid murda. Daaliad ja alpikanne lõigatakse siis,kui õied on lahti minemas.Kõiki muid lilli võib lõigata ajal,kui õienuppudel on nähtavale ilmunud nende iseloomulik värvus.Sireli,jasmiini ja krüsanteemi varte alumisse ossa teha noaga lõhe ja asetada sinna tikutükid.Roose tuleb lõigata varahommikul,kui õienupud on pooleldi lahti. Sirelitel ja gladioolidel lõigata ainult selliseid varsi,mille ülemine õis ei ole veel avanenud.
Tulpe ja pojenge lõigatakse siis,kui õienupud on kinni,kuid nelke ja krüsanteeme,kuid õienupud on lahti. Kui lilled on lõigatud mõni aeg tagasi,tuleb lõiget enne vaasi panemist uuendada.Lihavavarrelisi lilli peaks lõikama vees,et õhk ei saaks tungida pooridesse.
Lillevette võib lisada puusõetükikese või 1 tl.keedusoola 1 liitri vee kohta.Mõned lilled,nagu roosid,nelgid,astrid ja krüsanteemid,püsivad paremini värskena,kui vette lisada veidi suhkrut.Daaliatele mõjub hästi,kui vees on aspiriini.
Enne lillede vaasi asetamist peab vaas olema puhtaks pestud ja värske veega täidetud. Vett tuleb igapäev vahetada,soovitav on toatemperatuuril seisnud vesi.Vette võiks asetada ka vaskmündi,et ei areneks roisubakterid.Lille asetamisel vaasi tuleb lillevarre alumised lehed kõrvaldada,et nad vette kõdunema ei jääks.Roosid tuleb ööseks vaasist välja võtta,pesta neil varsi,seejärel keerata märga ajalehte ning panna jahedasse kohta.
Longus tulpe saab värskendada,asetades nad mõneks ajaks sooja elektripirni alla.Roose ja nelke ei tohi asetada raadio peale,lilled on tundlikud helilainete suhtes.Tulbi ja roosi enneaegselt puhkenud õied tõmbuvad uuesti kinni külmas pimedas ruumis,seepärast võib neid lilli hoida enne ruumi toomist keldris või mõnes jahedas kohas,kus temperatuur ei lange alla O C.
Nende nippide järgi talitades võite tõdeda,et lilled püsivad kaua erksana.

28 pregleda
 
Komentari

Još nema komentara.
Ostavi komentar, započni diskusiju!

Blog
Blogovi se ažuriraju svaka 5 minuta