будућа стварност или само бајка
48, Belgrade, Srbija

Са обзиром на сва дежавања у нашем спорту,да не кажем у држави,чак и великим оптимистима ово делује као бајка.Одавно се одуговлачи са усвајањем закона о приватизацији клубова,највероватније да би од тога корист имали људи који нису у спорту и који вероватно никада нису ни шутнули лопту.Ако се оствари,биће то најозбиљнији пројекат те врсте у Србији до сад.Ево о чему се ради.

ПРИЈЕКАТ ЗВЕЗДАНИ ГРАД

Црвена звезда је у суботу 29. маја на најлепши начин обележила 19 година од како је освојена европска титула у Барију и ту генерацију прогласила “шестом Звездином звездом”. Уједно те вечери су бројни гости на гала вечери као и гледаоци РТС-а имали прилике да виде пројекат Звездине будућности, пројекат новог стадиона или пројекат “Звездани града” како га је у једном тренутку назвао Драгослав Шекуларац.

За Звездин сајт о овом историјском пројекту за Црвену звезду, српски фудбал и Београд прича португалски архитекта Марио Суа Каy, творац онога о чему се данима прича међу Звездашким круговима и због чега, “неверне Томе”, врте главом.



- Надам се да ћемо у сарадњи са мојим португалским партнерима, као и са локалним партнерима овде у Београду, бити у стању да остваримо пројекат вредан града Београда, наравно и навијача Црвене Звезде. Пројекат стадиона Црвене звезде представља стадион нове генерације који ће заменити већ постојећи објекат – каже Суа Кај и додаје – Ипак, пројекат Црвена Звезда је много више од пројекта стадиона. То је амбициозни пројекат који има за циљ да поново оспособи запостављену урбану локацију са интегрисаним решењем које ће укључити фудбалски стадион, велики тржни центар, хотел, блокове апартмана и подземни паркинг. Простране зелене површине ће обезбедити квалитетан јавни простор од кога ће имати користи цела заједница, а предлаже се и друмски приступ, као и саобраћај унутар комплекса. Интеграција свих ових функција у кохерентну целину је оно што издваја овај пројекат од типичних ‘усамљених’ стадиона, тако честих у свету.



Као и сваком уметнику кад прича о свом делу ни Португалцу није потребно постављати много питања кад се помене тема Звездине будућности. Марио Суа Каи је затим детаљно објаснио све предности будуће инфраструктуре.



- Пример ове могућности је изградња покривене “piazza”-е између стадиона и предложеног тржног центра, која ће омогућити посету и у летњим и у зимским условима и тако моћи да се користи за пијаце, кафиће, ресторане, а обезбедиће и простор за привремене изложбе и наступе. Билетарница и клупске продавнице такође могу бити смештене у овом покривеном простору, па ће посета тржног центра и ресторана имати позитиван утицај на продају карата и робе из клупских радњи. Улични ниво стадиона ће бити пројектован тако да укључује фитнес центар, амбуланту, Спа центар, продавнице, као и све улазе на стадион и контролне пунктове. Хотел ће пружати услуге како пословној заједници и туристима, тако и гостујућим тимовима.


Посебна решења планирају се за кров стадиона и кров тржног центра.

- Кров тржног центра ће бити јавна башта са улазом из самог тржног центра, одакле ће посетиоци моћи да уживају у упечатљивим погледима на панораму града.
Кров стадиона ће бити прекривен соларним плочама, и на тај начин допуњавати енергетске потребе стадиона, а користиће се и за сакупљање кишнице која ће се користити за наводњавање фудбалског терена, као и зелених површина комплекса.



Португалац не заборавља ни традицију имена Црвена звезда, односно симбол нашег клуба.

- Трудили смо се да овај стадион буде препознатљив као стадион Црвене Звезде. Зато смо главну структуру стадиона пројектовали у облику петоугаоне звезде, која је клупски симбол. Највиши градитељски стандарди биће примењени на цео комплекс. Челик, стакло и природни материјали биће коришћени да би се постигла савремена и иновативна архитектонска решења и да се комплекс ЦРВЕНЕ ЗВЕЗДЕ учини јединственим и препознатљивим обележјем Београда.


Црвена звезда је у старту преговора тражила да и током изградње новог комплекса своје мечева игра у Љутице Богдана 1а.

- Желео бих да потврдим да је један од услова клуба био да да постојећи фудбалски терен мора да функционише током целог периода изградње. Ово можемо постићи изградњом стадиона унутар стадиона. Односно радићемо пола стадиона на постојећим темељима, па затим другу половину.



На крају португалски архитекта је изнео и конкретне бројке квадрата који ће се појавити у “Звездином граду”.
- У овој фази пројекта, ово су приближне цифре. Оне изгледају овако: Стадион (капацитет од 50 000 места) - 120 000 м², Тржни центар (изнад земље) - 75 000 м², Канцеларијске куле (изнад земље) - 95 000 м², Хотел (изнад земље) - 16 000 м², Стамбени смештај (изнад земље) - 42 000 м², Укупно - 348 000 м²


Као што рекох,вероватно и за многе од вас ово за сад,делује више као бајка него као блиска будућност,а баш бих волео да купим претплатну карту за северну трибину овог стадиона и гледам омљени клуб вероватно у лиги шампиона.
 

88 pregleda
 
Komentari
Sta-Misa 02.06.2010

O ovome se podovano suska!
Mislim na trzne centre, soping molove, stambena naselja. Novi izgled stadiona je samo uklapanje u ono sto ce donositi investitorima iz Portugalije i odakle ih bude bilo(UZ SAGLASNOST VLADE SRBIJE ZA OVAKAV MEGA PROJEKAT) .
Celim projektom ce se delimicno rsiti finansijska kontrukcija FK CZ.
Niko ne ulaze u nesto sto ne donosi PARE.
Sqamim tim ce i tim biti na EVROPSKOM NIVOU- jer on treba da privuce posetioce, posetioce i da donosi lovu uz sve ostalo.
Buducnost FK CZ je ovim projektom osigurana - SVETLIJA I BOLJA I RAME UZ RAME SA EVROPSKIM VELIKANIMA TJ POVRATAK TAMO GDE JOJ JE MSTO OD OSVAJANJA KUPA SAMPIONA!.
Partizan je svojevremeno mogao to da dobije-setite se Holandajna i njohove ideje za stadion i ostalo koje bi se sirilo pored njega.
ALI PARTIZAN JE IMAO I IMA ZEKU I BJEKU I HVALA MU NA TOME>
Zvezda ima buducnost -gde jeste-partizan mozda na Telepotik centru.
Ziv mi bio Duka Delijo !

Душан Мартић Душан Мартић 02.06.2010

мењамо играча за семафор *JOKINGLY*

Casper83 02.06.2010

Svaka cast na blogu... Video sam u subotu vece ovaj projekat i cuo reci arhitekte... medjutim, malo sam skeptican po pitanju novca... a i ako neko ulozi novac u sve ovo... ko li ce i sta li ce taj biti... U svakom slucaju, podrzacu citav projekat... pa ako treba, svi zvezdasi da se skupe i na jednu radnu akciju... ima nas dovoljno da mozemo i tri ovakva velelepna izdanja sami izgraditi:))))

Душан Мартић Душан Мартић 02.06.2010

скептичан сам и ја због свега написаног у блогу,али трачак наде постоји...

plavusa2008 02.06.2010

Kako rece Casper,ima nas dovoljno da se okupimo i pomognemo izgradnji bar jedan dan :-) Evo ja cu da nosim vodu *YES* *DRINK*

Душан Мартић Душан Мартић 02.06.2010

а ја ћу да надгледам радове :-)

Blog
Blogovi se ažuriraju svaka 5 minuta