03.01.2009
VOĆE (VI)
89, Beograd, Srbija

 KOŠTIČAVO VOĆE

U grupu koštičavog voća spadaju: breskva, drenjina, kajsija, šljiva, trešnja, unabi i višnja. Voće ne sadrži gradivne materije (ugljene hidrate, masti i belančevine). Nezamenljivo za dobar rad i vitalnost organizma. Voćni sokovi su njihova esencija. Oni su osveženje, preventiva, a često i lek.
 

BRESKVA (Prunus persica) – postoje različite sorte breskvi, cepače i necepače. Većina plodova na spoljnoj ljuski ima dlačice, a nektarina je specifične arome i golišava, bez dlačica. Koriste se samo potpuno zreli, neoštećeni plodovi, žutonarandžaste boje. Male je hranljive i energetske vrednosti, 100 g ploda ima 64 kalorija. Sadrži 87-90% tečnosti, 1,5 g proteina, 1,1 g masti i 12 g ugljenih hidrata. Od minerala u 100 g sadrži: 220 mg kalijuma, 31,8 mg fosfora, 10,5 mg magnezijuma, 7,8 mg kalcijuma, 3 mg natrijuma, 1,3 mg gvožđa, 0,04 mikrograma selena, zatim mangana, bakra, cinka. Odnos kalijuma i natrijuma je 7:1. Bogata je vitaminima: naročito C (5-9,5 mg/100 g), betakarotinom – provitamina A (0,44 mg), zatim B2 (0,05 mg), B3, B6 i B9 i vitaminom E i crveno-naranđastim pigmentom.
Lekovita svojstva: čuva vid, kožu, kosu i služokožu. Odličan je diuretik jer pročišćava organizam, podstiće i olakšava probavu, idealna je za dijetu, protiv malokrvnosti, crevna oboljenja. Ima sposobnost da jača zidove krvnih sudova i kapilara, pospešuje mikrocirkulaciju. Sok se preporučuje za srčanu aritmiju i smanjeno lučenje želudačne kiseline.

voc024.jpg

PRŽENA I PEČENA JELA

Zapečene breskve

Potrebno:
1,5 kg bresaka (ili nektarina)
15 dg bezglutenskog keksa
15 dg maslaca
15 dg domaćeg šećera u prahu
4 jaja
3 kašike ruma
3 kašike bezglutenskog brašana
2 dl slatke (ili kisele) pavlake
2 dg domaćeg vanilin šećera
5 g instant pekarskog suvog kvasca
1 kašika maslaca

Priprema:
Dno i stranice ugrejane tepsije premazati maslacem (margarinom ili uljem). Na dno tepsije poslagati u pravilne redove cele kvadrate keksa, tako da između njih ostane oko 5 mm slobodnog prostora. Oprane breskve (ili nektarine) prepoloviti i izvaditi koštice. Odabrati isti broj polovina bresaka i poslagati ih na kvadrate keksa na dnu tepsije. Pripremiti smesu na ovaj način: preostali keks iskidati na komade i izmiksirati, izvaditi i pomešati sa brašnom, vanilin šećerom i instant kvascem. Preostalom delu polovina bresaka odvojiti kožicu, iseći na manje komade, staviti u mikser i dobro izmiksirati. Dodati rum i slatku (ili kiselu) pavlaku i ponovo izmiksirati. Na izmiksirane breskve usuti pripremljenu smesu keksa i sve zajedno izmiksirati. Odvojiti belanca i žumanca. Belanca izlupati u tvrdi sneg, postepeno dodavajući šećer u prahu, a zatim dodati žumanca i sve zajedno izlupati. Ulupana jaja usuti u mikser na ostalu masu i sve zajedno izmiksirati u homogenu smesu. Ovom smesom zaliti poslagane polovine bresaka. Peći u zagrejanoj pećnici 40-50 minuta na temperaturi 200oC da površina porumeni. Nakon pečenja tepsiju izvaditi iz pećnice i iseći na kvadrate veličine podloge keksa.

NAPICI

Bola od bresaka

Potrebno:
12 breskvi
50 dg domaćeg šećera u prahu
2 l belog kvalitetnog vina
5 dl soda vode
1 limun
1 čašica vinjaka (ili 2 čašice maraskina)

Priprema:
Oprane i osušene breskve oljuštiti, izvaditi koštice, iseći na kockice i staviti u sud za bolu. Posuti šećerom, preliti sokom od oceđenog limuna i vinom. Staviti u hladnjak i držati 2-3 sata. Izvaditi, preliti soda vodom i vinjakom i malo promešati (ne mnogo jer će bola postati mutna). Sipati u čaše, dodati slamčicu i poslužiti.



DRENJINA, dren (Cornus mas) – male je kalorične vrednosi i lako je svarljiva. Sadrži: hranljive materije (šećer, masne kiseline i druge hranljive materije). Od zaštitnih materija sadrži: vitamine (A, B1, B2, C i E) i tanin.
Lekovita svojstva: potiču od velikog broja i količine vitamina i taninskih materija.
Koristi se za pripremu džemova, sokova, rakije. Džem od drenjina je kvalitetan i postojan sa svim očuvanim hranljivim i zaštitnim sastojcima. List drena se koristi za pripremu čaja.

voc025.jpg

Liker od drenjina

Potrebno:
1 kg drenjina
2 l domaćeg crvenog vina
2 kg šećera
1 dl ruma

Priprema:
U emajlirani, neoštećeni sud staviti sve sastojke, promešati i kuvati 30 minuta na smanjenoj temperaturi da se šećer otopi. Procediti, sipati u suve čiste i suve flaše, začepiti i čuvati na tamnom i hladnom mestu.



KAJSIJA (Prunus armeniaca) – male je hranljive vrednosti, u 100 g jestivog dela sveže kasije ima 53 kalorije. Sadrži: 0,9 g proteina, 12,4 g ugljenih hidrata (najviše šećera), 0,11 g masti, mineralne soli (kalijuma 259 mg, 17 mg kalcijuma, 12 mg magnezijuma, 0,5 mg gvožđa, u neznatnim količinama fosfora, natrijuma, cinka i bakra), vitamine (27 mg provitamina A, 7 mg vitamina C, zatim 0,04 mg B1, 0,05mg B2, 0,03 mg B6, vitamina E i PP), 2 g vlakna i tanina. Suve kajsije u 100 g imaju 120 kalorija. Ona sadrži: 1 g proteina , 29 g ugljenih hidrata, 8 g vlakana, minerale (1880 mg kalijuma, 92 mg kalcijuma, 65 mg magnezijuma, 4 mg gvožđa), vitamine (107 mcg provitamina A i u tragovima vitamina C). Suve kajsije se koriste u ishrani astronauta.
Lekovita svojstva: povećava pamćenje i radnu sposobnost, deluje na krvne sudove mozga, pomaže anemičnim osobama jer sadrži folnu kiselinu i bakar. Jača vid, kosti, tkiva, kosu i kožu. Deluje protiv zapaljenskih procesa creva, čuva srce. Vlakna regulišu rad creva i krvni pritisak. Suva kajsija zbog kalijuma i magnezijuma je snažan diuretik, a njena vlakna se ubrajaju u laksativna sredstva.

voc026.jpg

Hladna supa od kajsija

Potrebno:
1 kg zrelih kajsija
5 dl šećernog sirupa od smeđeg šećera
5 dl belog vina
5 dl mineralne vode

Priprema:
Zrelim kajsijama izvaditi koštice i natopiti u hladno skuvanom rastvoru šećera, pa ih ostaviti da stoje sa nekoliko dodatih oljuštenih koštica 2 sata. Ispasirati i dobijeni pire razrediti vinom i mineralnom vodom. Rashladiti i služiti sa kuvanim rezancima.

NAPICI

Mlečni napitak s kajsijom

Potrebno:
20 dg svežih zrelih kajsija
1 l jogurta
2 kašike domaćeg vanilin-šećera

Priprema:
Oprati, oljuštiti, izvaditi koštice izmiksirati kajsije. Dodati jogurt, vanilin-šećer i izmešati. Napitak odmah poslužiti kao osveženje ili kao ukusan lagani međuobrok.



NEKTARINA, golišava breskva (Prunus persica, var. nucipersica L.) – male je hranljive vrednosti, svega 53 kalorija na 100 g mesa. Sadrži: 86 g vode, 0,9 g proteina, 12,4 g ugljenih hidrata, minerala (210 mg kalijuma, 16 mg fosfora, 8 mg magnezijuma, 5 mg kalcijuma), vitamine i voćne kiseline. Nektarine izmešane u blenderu sa svežim jogurtom, malo limunovog soka i kašičicom šećera, osvežavajući je napitak u vrelim danima.
Lekovita svojstva: kalijum deluje kao prirodno sredstvo za regulisanje krvnog pritiska. Blage voćne kiseline podstiču apetit.

voc027.jpg

ŠLJIVA (Prunus domestica L.) – male je hranljive vrednosti, 100 g jestivog dela sveže šljive ima 69 kalorija. Sadrži: 84 g vode, 0,7 g belančevina, 16,3 g ugljenih hidrata, 0,1 g masti, mineralne materije (2 mg natrijuma, 11 mg kalijuma, 7 mg magnezijuma, 0,4 mg gvožđa) i 0,05 mg vitamina B1.
Suve šljive imaju 261 kaloriju. Sadrže: 23 g vode, 2,3 g belančevina, 0,6 g masti, 61,7 g ugljenih hidrata, mineralne materije (17 mg natrijuma, 61 mg kalijuma, 42 mg magnezijuma, 1,5 mg gvožđa, fosfor, kalcijum, bakar) i vitamine (najviše beta-karoten, grupu B 0,10 mg folnu kiselinu, C i E vitamin), jabučnu i benzoevu kiselinu. Sadrže topljiva dijetetska vlakna pektin i sorbitol (šećerni alkohol koji se koristi kao zamena za šećer u proizvodnji slatkih dijetetskih proizvoda).
Lekovita svojstva: poboljšava apetit, reguliše probavu, pektin deluje kod sniženja holesterola u krvi i zatvora. Pomažu kod psihičkih nemira i poteškoća s koncetracijom, jačaju srce i imunitet, čiste organizam od štetnih materija i podstiču rad jetre. Izuzetan je antiseptik, usporava starenje ćelija i snižava holesterol, pospešuje rad mišića debelog creva. Ima antiseptičko dejstvo i ponaša se kao antioksidant, a smatra se prirodnim eliksirom mladosti.

voc028.jpg

Čorba od suvih šljiva sa kupusom

Potrebno:
10 dg domaćih suvih šljiva
25 dg kiselog kupusa
5 dg šampinjona
20 dg domaćih suvih kobasica
1 dl mleka
1 dl slatke pavlake
1 glavica crnog luka
2 kašike masti
2 kašike bezglutenskog brašna
1 kašica aleve paprike
1 lorberov list
so

Priprema:
Seckani kiseli kupus preliti vodom (ako je prekiseo prethodno ga isprati u dve-tri vode), dodati lorber i kuvati da omekša. Suve šljive i gljive posebno kuvati u odvojenim sudovima da omekšaju, dodati ih u kupus i nastaviti kuvati. U tiganju na ugrejanoj masnoći staklasto ispržiti sitno seckani luk, umešati brašno da se proprži, posuti mlevenom paprikom i preliti hladnim mlekom. Prokuvati, dodati na kolutove seckanu kobasicu i pavlaku. Sve promešati, dodati u kupus, kratko prokuvati i servirati.

NAPICI

Desertni kompot od šljiva

Potrebno:
50 dg zrelih šljiva
2 dl crnog vina
1 dl vode
1 kašika domaćeg vanilin-šećera
1 veća narandža
malo cimeta
šlag za ukrašavanje

Priprema:
U sud staviti crno vino, vodu, vanilin-šećer, koru narandže isečenu na trake, 50 ml soka od narandže i šljive. Kada masa proključa, kuvati na smanjenoj temperaturi oko 10 minuta. Rupičavom kašikom izvaditi šljive, a sirup nastaviti kuvati još 10 minuta, ohladiti ga i staviti u hladnjak 2 sata. Iz sirupa izvaditi koru od narandže, njime preliti šljive, ukrasiti šlagom i poslužiti.



TREŠNJA (Prunus avium l.) – plodovi trešnje imaju malu energetsku, a nešto veću hranljivu vrednost, 100 g jestivog dela ima 65 kalorija. Plod je bogat supstancama koje deluju protiv slobodnih radikala. Sadrži: 86% vode (podstiče izlučivanje, pa se koristi za čišćenje organizma), 1,1 g proteina, 14 g ugljenih hidrata, 0,5 g masti, mineralne soli (naročito kalijum, zatim kalcijum, natrijum, gvožđe), vitamine (A, B1, B2, B6, C, PP, biotin). U svežem stanju plodovi se koriste za slatko, džem, kompot, a od sušenog ploda se priprema čaj. Sok je najbolje pripremati u kombinaciji sa višnjom. Plodove treba brati zajedno sa peteljkom, da se ne izgubi sok i hranljivi sastojci.
Lekovita svojstva: jača organizam, osvežava posle iscrpljenosti, jača rad organa za varenje (ne nadražuje i ne nadima želudac i creva). Svež sok treba piti kod reume 8 dana. Mešavina soka i meda koristi se kod zapaljenja gornjih disajnih puteva. Kaša od trešanja u obliku maske deluje na kožu lica, vrata i dekoltea.Mogu je koristiti i dijabetičari, jer ova vrsta šećera ne škodi, ali sasvim u malim količinama.
Kontraindikacije: trešnje ne treba jesti pre obroka jer vezuju želudačne sokove i usporavaju varenje. Isto tako posle trešanja ne piti vodu i alkohol (naročito pivo).

voc029.jpg

Hladna supa od trešanja

Potrebno:
1 kg trešanja
5 dl šećernog sirupa od smeđeg šećera
5 dl belog vina

Priprema:
Očišćene, oprane i oceđene trešnje zajedno sa košticama istucati u avanu. Preliti vrućim rastopljenim šećernim sirupom i ostavit preko noći da se ohladi. Procediti, dodati vino i staviti trešnje bez koštica. Rashladiti i služiti.

NAPICI

Sok od trešanja

Potrebno:
5 kg zrelih trešanja
75 dg smeđeg šećera
1,5 l hladne vode

Priprema:
Opranim trešnjama odstraniti peteljke i koštice. Staviti u neoštećeni emajlirani lonac, doliti vode i kuvati da omekšaju. Procediti kroz višestruku gazu, dodati šećer i kuvati da sok proključa stalno mešajući. Sok sipati u čiste zagrejane boce, zatvoriti i utopliti. Ohlađeni sok čuvati na tamnom i suvom mestu.
Napomena: za kombinovani sok uzeti 3,5 kg trešanja i 1,5 kg višanja. Tehnologija pripreme je ista kao kod trešanja.

Liker od trešanja

Potrebno:
5 kg zrelih trešanja
4 l jake rakije
1,5 l vode
4 kg smeđeg šećera

Priprema:
Opranim i oceđenim trešnjama odstraniti peteljke i koštice, malo izgnječiti, staviti u veliku teglu, preliti rakijom i povezati. Ostaviti na umereno toplom mestu 5 do 6 nedelja, povremeno ih protresti. Alkoholni sok procediti kroz višestruku savijenu gazu. U vodu dodati šećer i prokuvati, povremeno mešajući da se šećer potpuno otopi, a zatim ohladiti. Zašećerenu vodu sjediniti sa alkoholnim sokom, promešati i sipati u suve čiste boce, zatvoriti i čuvati na tamnom, suvom i promajnom mestu.



VIŠNJA (Prunus cerasus L.) – plodovi su kiselkastog ukusa i veoma su bogati sadržajem biljnih boja (antocijanom). Male je energetske vrednosti, 100 g ima svega 70 kalorija, ali ima veliku hranljivu vrednost. Plod sadrži 84,8 ml vode (pa se koriste za čišćenje organizma), 1,2 g proteina, 15 g ugljenih hidrata, 0,5 g masti, mineralne soli: 114 mg kalijuma, 19 mg fosfora, 8 mg magnezijuma, vitamin C, 10 puta manje karotina u odnosu na trešnju, pektin i 3 puta više organskih kiselina u odnosu na trešnju (jabučnu, limunsku i ćilibarsku kiselinu). U svežem stanju plodovi se koriste za preradu i proizvodnju raznih proizvoda (slatko, džem, kompot), a od sušenog ploda se priprema čaj.
Lekovita svojstva: pomaže kod izbacivanja kamena iz bubrega i mokraćne bešike.

voc030.jpg

POSLASTICE

Desert poslastica od višanja

Potrebno:
1 kg višanja
10 dg smeđeg šećera
5 dg domaćeg šećera u prahu
10 g domaćeg vanilin šećera
20 dg bezglutenskog hleba
3 kašike likera od višanja
5 dg čokolade za kuvanje
2 dl slatke pavlake
2 dl punomasne pavlake
5 dg rendane čokolade

Priprema:
Oprane i oceđene višnje očistiti od peteljke i izvaditi koštice (sok koji iscuri treba sačuvati). Ostaviti 4 višnje za ukrašavanje. Prokuvati 2 minuta višnje sa sokom, kristal šećerom i vanilin šećerom. Pažljivo procediti kroz cediljku, tako da se dobije oko 4 dl soka. Hleb bez kore izgnječiti, preliti toplim sokom od višanja i ostaviti da stoji dok ne upije sav sok. Umešati liker od višanja i rendanu čokoladu. Umešati slatku i punomasnu pavlaku sa šećerom u prahu. U neobojenu staklenu posudu naizmenično slagati višnje, smesu od hleba, slatku pavlaku i tako redom završavajući s slatkom pavlakom. U sredinu posude na mešavinu od pavlake staviti po jednu višnju.

NAPICI

Sok od višanja

Potrebno:
8 kg višanja
2,5 kg smeđeg šećera (na svaki litar soka 40 dg)
1 kora od limuna

Priprema:
Očišćenim višnjama izvaditi koštice, dobro izgnječiti (ili samleti) i dodati od 20 d0 30 istucanih koštica). Izgnječene višnje staviti u tegle, poklopiti gazom i ostaviti na hladnom mestu da stoje dva dana. Procediti nekoliko puta kroz savijenu gazu. Na svaki litar soka dodati po 40 dg šećera, dobro opranu koru limuna. Dobro zatvoriti i ostaviti na suncu 14 dana. Sipati u sterilisane boce, zatvoriti i čuvati na tamnom, suvom i promajnom mestu.

Sirup od višanja

Potrebno:
6 kg višanja
3 kg smeđeg šećera (na svaki litar soka 75 dg)

Priprema:
Dobro opranim zrelim i sočnim višnjama odstraniti peteljke i koštice, dobro izgnječiti (još bolje samleti) i ostaviti da stoje preko noći na hladnom mestu, pa ih procediti kroz višestruku gazu. Na svaki litar dobijenog soka dodati 75 dg šećera. Mešati da se šećer potpuno otopi i sjediniti sa sokom. Sirup sipati u suve čiste boce i dobro zatvoriti. Sirup se pije razređen: 2 dl sirupa na 1 l vode.

Liker od višanja

Potrebno:
1 kg višanja
75 dg smeđeg šećera
0,5 kore cimeta
2 karanfilića
1 l kvalitetne rakije

Priprema:
Oprane višnje ocediti i ukloniti peteljke (ne vaditi koštice). U veću teglu ređati red višanja, posuti šećerom i tako redom. Dodati manje komadiće kore cimeta i karanfiliće. Voće preliti rakijom, dobro zatvoriti, držati na suncu 2 do 3 nedelje, povremeno protresajući. Liker ocediti kroz višestruku gazu i sipati u čistu suvu bocu. Držati na promajnom, suvom i tamnom mestu.

24 pregleda
 
Komentari

Još nema komentara.
Ostavi komentar, započni diskusiju!

Blog
Blogovi se ažuriraju svaka 5 minuta