29.12.2008
VOĆE
89, Beograd, Srbija

Voće je prema piramidi ishrane, obavezna svakodnevna namirnica, koja se jede ujutro na prazan stomak (natašte) ili najmanje jedan sat pre glavnog obroka (osim pojedinog voća) ili kao mali obrok.

 UVOD

Sveže voće

Nisko je kalorično i lekovito, osvežavajuće i prija čulima mirisa i ukusa, ono je čuvar našeg zdravlja. Voće je izvor prirodnog šećera fruktoze, bogato je mineralima i vitaminima. Organizmu daje energiju ne podizući pri tom naglo promenu insulina u krvi (kao što je to slučaj sa glukozom). Ne može da zameni pravi obrok na duže vreme. Voće je najprirodniji unutrašnji čistač organizma. Brzo se vari, organizam ga najbolje apsorbuje kada se konzumira samo. Najbolje ga je jesti sveže i sirovo, 1 sat pre jela ili kao zaseban mali obrok. U toku svakog dana treba uneti 2-3 veće voćke (jabuke, kruške, banane ili narandže), najbolje za užinu ili pola šolje seckanog voća u vidu voćne salate, 2 dl soka od ceđenog voća ili desetak zrna suvog jezgrastog voća (lešnik, badem, orah, pistać, kikiriki). Svaki plod voćke ima određene hranljive i lekovite vrednosti.
Lekovita svojstva i kontraindikacije: opisana su u pojedinim nazivima voća.

Suvo voće

Suvo voće blagotvorno deluje na ceo organizam. Nutricionisti preporučuju da se jede tokom cele godine. Suvo voće je koncentrat, jer je u njemu koncentrovana riznica zdravih sastojaka. Razne vrste suvog voća spadaju u zdrave namirnice i daju energiju koja vrlo brzo stiže u krvotok i deluje posle 2-3 sata. Suvo voće ima velike nutritivne vrednosti i značajne zdravstvene efekte. Preporučuje se svima, posebno zimi kao preventiva protiv infekcija. Sadrži masti u tragovima, obiluje šećerima i biljnim vlaknima. Suvo voće kao i namirnice od integralnog brašna, pasulj, gljive i koštunjičavi plodovi spadaju u grupu smeđih namirnica. One obiluju vitaminima grupe B i vlaknima. U našim krajevima najpoznatije suvo voće su šljive, smokve, kajsije, grožđe…
Lekovita svojstva: glukoza stimulativno deluje na nervni sistem, potpomaže razmišljanje, pamćenje i druge procese.
Kontraindikacije: ne preporučuje se dijabetičarima, bubrežnim bolesnicima, gojaznim osobama, obolelim od Kronove bolesti (akutna faza), kolitisa, kojima je zabranjen šećer i biljna vlakna.

Nastavlja se!

16 pregleda
 
Komentari

Još nema komentara.
Ostavi komentar, započni diskusiju!

Blog
Blogovi se ažuriraju svaka 5 minuta