SEKSUALNOST U „TREĆOJ DOBI”
89, Beograd, Srbija

Oba pola u poznom ili trećem dobu i posle pedesete (naročito žene posle prelaznog perioda) i dalje treba da prihvate početak starosti kao period života koji im isto tako donosi radost i zadovoljstvo. Fiziološke i psihološke promene u tom dobu su potpuno iste kod voljenih kao i kod mladih. Seksualna aktivnost je potrebna, jer pomaže partnerima da ostanu bliski pobuđuju osećanja, održavajući svoju vitalnost i zdravlje. Pored mnogih istinskih ili umišljenih ograničenja na seksualno održanje utiče i ishrana.

Seks u zlatnom dobu” nije fraza.

Svako od nas ima seksualne želje (neko više, neko manje). U tom dobu vremena ima na pretek… I ljudi u devedesetim godinama mogu da uživaju u seksu.


Seksualne potrebe u trećoj dobi?

Seksualna aktivnost je vid dopunske terapije organizma u vidu hormonske „injekcije”, koja se aktivnošću partnera može očuvati do duboke starosti. Seksualnost je manifestacija polnih osobina, koja čini nedeljivu komponentu života, telesnog i duševnog ustrojstva, prožima ceo organizam. Ona je kreativni izvor prirodnog života i veliki podsticaj imunološkom sistemu, utiče na radnu i stvaralačku sposobnost samoodržanja. Seksualno zdravlje je povezano sa fizičkim, psihičkim, emocionalnim i mentalnim stanjem organizma. Osnovni elemenat seksualnosti čine mozak, kretanje, dodir, milovanje, način ishrane i erotska masaža.


NEGATIVNI EFEKTI STARENJA

U negativne efekte starenja najčešće se ubrajaju: postepeno popuštanje fizičkih sposobnosti, zdravstveni problemi sve su učestaliji, imuno sistem starenjem slabi, seksualni život postepeno se gasi… ali baš, uvek nije tako?


Muškarac – promene kod njega su mnogo individualnije nego kod žena. Muška seksualna sposobnost varira u zavisnosti nagona i psihičkog opterečenja. Nivo testoterona se smanjuje već od četrdesete, kod jednih moć postepeno opada, dok drugi postaju impotentni. Ali, tu nije kraj seksualnih odnosa!


Žena – u telu žene u pravilnim ritmičkim razmacima se odvijaju ciklkusna stanja i aktivnosti hormona koji utiču na seksualno ponašanje žene. Promene za svaku u prelaznom dobu (menopauzi) su neizbežne, iako ne počinju u isto vreme i različito se manifestuju. Tegobe su čisto fiziološke i psihološke prirode. Sposobnost normalnog stvaranja estrogena nastupa posle četrdesete, a u menopauzi dolazi do poremečaja u radu pojedinih regulatornih oblasti u mozgu. Prestankom lučenja estrogena, ni u kom slučaju nije slabiji interes za suprotni pol i jačina polnog nagona.

Bitno je, da klitoris i dalje ostaje osetljiv i svaka žena može da doživi orgazam i da uživa u polnom činu bez problema.

Pozitivne strane seksa u menopauzi. S prestankom menstruacije svaki dan postaje dobar za seks i nestaje mogućnost začeća.


Na seksualno funkcionisanje utiče nekoliko načina:

– Vlažnost vaginalne sluznice se smanjuje (ili potpuno nestaje), posledica je suvoća, manja elastičnost, krhkost i snošaj često postaje bolan.

  • Rešenje: koristiti odgovarajuće mazivo.

– Svako uzdržavanje ili apstinencija od polnih odnosa sužava vaginu.

  • Rešenje: masaža erogenih zona i milovanje.

– Ponekad se javlja vaginalni grč usled straha (vaginizam),

  • Rešenje: uspostavljanje međusobnog poverenja.

– Gojaznost (izgled sopstvenog tela).

  • Rešenje: odbacite svoje nametnute mere. Partneri mogu da imaju međusobnu privlačnost bez obzira na gojaznost. Želja ne potiče samo od izgleda, već i međusobnog osećanja, pogleda, lepe reči, načina pristupa…


ISHRANA U TREĆEM DOBU

Količinski je manja, ali kvaliteta (pravilna ishrana) ostaje potpuno ista.

(vidi prethodna poglavlja „Afrodizijačka ishrana I i II“).


27 pregleda
 
Komentari
cica52 22.02.2010

ishrana u trecem dobu je zadvoljavajuca, jer se tu nalazim, a i potrebe su znatno manje, barem kod mene

Blog
Blogovi se ažuriraju svaka 5 minuta