AFRODIZIJAČKA ISHRANA
89, Beograd, Srbija

Kulinarstvo i seks, svašta? Postoji uska veza uticaja hrane na funkcionisanje organizma u celini, između biohemijske aktivnosti tela, mozga i seksualne moći. Mozak luči serotonin koji utiče na dobro raspoloženje. I nauka je utvrdila da hrana podstiče čula i želje, šalje signale u moždanu koru, podstiče ljubavni apetit.Nije svejedno šta se unosi u organizam da bi ljubav bila uzvračena strašću! Osnovni razlog tome je postojanje namirnica koje se mogu podeliti na stimulativne (energetske), afrodizijake i anafrodizijake.
Muški simboli koji nisu po sastavu afrodizijaci su skriveni među voćem (banane, avokado) i povrćem (zeleno lisnato povrće, krastavac, šargarepa i špargla), ali po obliku jesu. Isto tako i ženski neafrodizijski simboli po obliku su (smokve, ostrige i kavijar).
Prirodni afrodizijaci u skladu sa nazivom prisutni su i nadohvat ruke u vidu svakodnevne ishrane (naročito žitarice i začini), napitaka i lekovitog bilja, oni deluju potpuno na prirodan način.

Posebna napomena: meso sa više masnoća može da poremeti proizvodnju hormona testosterona, sprečava erekciju i na taj način utiče na seksualni život. Masnoća vremenom dovodi do začepljenja arterija koje snabdevaju muški polni organ krvlju, {to je jedan od glavnih uzroka impotencije. Isto tako i prekomerno konzumiranje alkohola dovodi do „pada” potencije.


Serotonin za dobro raspoloženje

Određena vrsta hrane utiče i na moždanu hemiju. Hrana može povećati količinu serotonina (neurotransmitera u mozgu) koji je zadužen za dobro raspoloženje.


Još nešto o stimulativnim jelima

Pravilna ishrana, stimulativne biljne namirnice, normalni rad polnih žlezda i hormona podstiču intelektualni razvoj, obogaćuju osećajniji život, jačaju seksualnu vitalnost i fizičko zdravlje. Seksualna aktivnost je precizan pokazatelj zdravstvenog stanja organizma. Cilj ovakove ishrane je da se otkriju pomalo zaboravljene namirnice i dodaci, praktičnost u primeni i novo otkrivena naučna dostignuća u vezi sa ishranom, seksom i zdravljem.

Seksualne žlezde i hormoni upravljaju najbitnijim funkcijama čoveka. One proizvode mukke i ženske oplodne ćelije čijim se spajanjem stvara novi život. Osim produženja vrste pospešuju celokupni i telesni razvoj, osnažuju intelektualni i fizički život. Seksulna aktivnost povećava sekreciju hormona koji cirkulišu svuda po telu. Ona obezbe|uje jedan od najosnovnijih, najprirodnijih, najzdravijih i najljepših zadovoljstava koje postoje.

Seksualna aktivnost zavisi od niza faktora: nasleđa, ishrane, na~čna života, opterećenosti na radu, porodičnih uslova života, stresa, starosne dobi, fizičke aktivnosti i niza drugih uzroka.

Hrana i napici koji su seksualno podsticajni od davnina su korišćeni da bi popravili libido. Otuda je u narodu poznata izreka „Ljubav na usta ulazi“.

Određeno jelo (i napici) daje energiju, druga obezbeđuje opuštenost i dobro raspoloženje, treća pojačava protok krvi, četvrta podsiće želju i sprovođenje seksualne aktivnosti.

Stimulirajuća hrana je poseban režim ishrane, nadražujući stimulans za određenu grupu polnih ćelija i hormona.

Ona podstiče seksualnu strast, nadražuje i pojačava pobude, polni nagon i ostvarivanje seksualne aktivnosti.

Ovakav način ishrane ima biohemijski uticaj na razmenu materija u organizmu, stimuliše seksualne želje, pojačava aktivnost za češće i intenzivnije uživanje i povraćaj delimične „mladosti”.

Pravilno sastavljen biljni seksualni jelovnik treba da bude energetski i afrodizijački uravnotežen, jer samo takav režim ishrane može biti pravi revitalizator za duhovnu mladost, telesnu vitalnost i katalizator za odvijanje tog životnog procesa. Ostvarivanje pojačanog čulnog zadovoljstva zavisi od načina života, sklonisti, osećajnosti i psihe pojedinca. Za održavanje fizičko-hemijske ravnoteže u tkivima i telesnim tečnostima veoma je važan vitamin A, B1, B2 i mineralne soli (osobito fosfor i cink). Vitamin A (lubenice, artičoke, šargarepa, spanać i dr.) pomaže da se holesterol pretvara u aktivne seksualne hormone. Vitamini B1 i B2 (krompir, banana i dr.) pospešuju direktnu proizvodnju seksualnih hormona i neophodni su za pravilno iskorištavanje energije u telu.

Pored režima ishrane veoma veliki uticaj ima način života (umerenost, fizička i duhovna aktivnost...).


Uravnotežena ishrana

Pažljivo odabrane namirnice mogu da podstaknu seksualnu želju i reakciju muškarca i žene. U svakom obroku su vrlo važne pravilno odabrane namirnice, u kojima treba da budu ravnomerno zastupljene belančevine, masnoće, ugljeni hidrati, minerali, vitamini i drugi sastojci i način njihove pripreme. To je uslov da se svakodnevo održava energija i zdravlje organizma. Hrana treba da prija, da se u njoj uživa, jer samo tada se stvara dobro telesno i psihičko zadovoljstvo iz kojeg proističe raspoloženje i opuštenost.

Najkvalitetnija je sveža prirodna hrana, činima, žitarice, mahunarke i afrodizijaci... posebno zeleno i crveno povrće, celer, beli luk, bamija, ljuta papričica, špargla, artičoka, rukola, jagnjetina, orašasto voće, med...


Ne zaboravite na romantiku!

Za ugodniji boravak stvorite romantičnu atmosferu, svetla neka budu prigušena, a u pozadini lagana prijatna muzika. Prigodan aperitiv ili još bolje lepo postavljen sto sa pažljivo odabranim menijem iz afrodizijačke kuhinje koji će pridoneti uzabuđenju oba partnera. Hranite se međusobno, zabavljajte se, smijte se. Ne preterujte u jelu, jer preobilnim obrokom se može završiti samo gledanje televizije.


PRIRODNI AFRODIZIJACI

1. STIMULATIVNE NAMIRNICE, JELA I NAPICI

U stimulativne jela ubrajajuse: povrće, voće i hrana iz mora (naročito ribe). Vitamin C podmlađuje spermatozoide i na taj način utiče na plodnost. Palenta (utiče na strastvenost), čokolada (stvara osećaj prijatnosti i doprinosi boljem raspoloženju).

Za održavanje fizičko-hemijske ravnoteže u tkivima i telesnim tečnostima veoma je važan vitamin A, B1, B2 i mineralne soli (osobito fosfor). Vitamin A (lubenice, artičoke, šargarepa, spanać i dr.) pomaže da se holesterol pretvara u aktivne seksualne hormone. Vitamini B1 i B2 (krompir, banana i dr.) pospešuju direktnu proizvodnju seksualnih hormona i neophodni su za pravilno iskorištavanje energije u telu.


Osnovni izvori energije i svojstva

Energetske namirnice organizmu obezbeđuju energiju održavajući čulno zadovoljstvo, opuštenost, utiču na dobro raspoloženje, podstiču i pojačavaju protok krvi u krvnim sudovima i tkivima.

  • povrće (artičoke, celer, paprika, paradajz, patlidžan, špargla, pasulj, praziluk, kupus, karfiol, mahune, grašak, sočivo, bundeva, beli luk, crni luk, rotkva, šargarepa, krompir);

  • voće: orasi, bademi, lešnici, suve šljive, jagode, maline, jabuke, breskve, kruške, narandže, limun, grejpfrut, dudinje;

  • žitarice dozvoljene: (kukuruz, pirinač integralni);

  • žitarice nedozvoljene za glutenske enteropate: (ječam, klice žita, integralni crni i graham hleb, brašno integralno, crno i polubelo);

  • meso (goveđe, juneće, teleće, ovčetina, jagnjetina, jaretina, zečetina, piletina, ćuretina, pačetina, divlja svinja, teleće brizle sa celerom, crna džigerica, faširano posno meso);

  • riba: morska (sardine, skuše, tunjevina), školjke (ostrige koje sadrže arsen u obliku neotrovnosti), račići, kavijar i rečne ribe (sve vrste posnih riba);

  • mleko (polumasno) i mlečne prerađevine (kisela pavlaka, jogurt, kravlji mladi sir, mladi kajmak, tvrdi sir, ovčiji sir);

  • samoniklo bilje: gljive (šampinjoni, vrganji, ostale gljive), kopriva i maslačak, guarana;

  • jaja, osobito žumance (ali pažnja, sadrži mnogo holesterola);

  • fosforna kiselina i fosforna jedinjenja u namirnicama;

  • masnoće: biljna ulja (suncokretovo, kukuruzno), mešavina ulja pšeničnih klica sa običnim uljem u odnosu 1:20;

  • zaslađivači: šećer u prahu, med, mleč.


Namirnice afrodizijaci i začini

Podstiču želju i omogućavaju sprovođenje ljubavne aktivnosti (podstiču seksualnu strast, nadražuju i pojačavaju polni nagon), stimulišu i omogućavaju ostvarivanje te pobude.

Određeni začini osim poboljšanja organoleptičkih svojstva jelima, ubrajaju se u afrodizijake jer podstiču seksualni nadražaj.

  • Aromatični začini: vanila, cimet, karanfili} i đumbir u kombinaciji sa vitaminom C i nadražujući začini: biber, ljuta paprika, senf i određeno lekovito bilje.

  • aromatično bilje (menta, bosiljak, timijan, lavanda, jedić, majčina dušica, ruzmarin, đumbir, čubar, kim, lorber);


AFRODIZIJAK ZA NJEGA

Na podizanje muške seksualnosti deluju supstance koje utiuu na želju i erekciju:

Proteini, kojih ima u jajima, mesu, ribi i siru. Iz njihovih aminokiselina organizam proizvodi serotonin i dopamin (važna uloga za mehanizam erekcije);

Holesterol iz žumanceta, pokreče testosteron koji je najviše uključen u mehanizam erekcije;

C vitamin, štiti krvne sudove i kapilare dajući im pokretljivost, važnu za održanje erekcije;

Feniletilamin, poboljšava sposobnost održanja erekcije i intenzitet orgazma. Izvori: čokolada.


AFRODIZIJAK ZA NJU

Na podizanje ženske seksualnosti deluju tri supstance koje pozitivno utiču na seksualne nadražaje.


Ženi su najpotrebniji:

Magnezijum, pomaže organizmu da lakše podnese stres. Izvori: sušeno voće, crna čokolada, kukuruz, integralni pirinać, sočivo, pšenične klice;

Triptofan (aminokiselina), aktivira želju, učestvuje u regulaciji raspoloženja. Izvori: crna čokolada, sušeno voće, kikiriki, lešnici, orasi, goveđe meso, mleko;

Vitamini grupe B, uklanjaju stres i vraćaju dobru volju. Izvori: pivski kvasac.

Feniletilamin, povećava intenzirtet orgazma. Izvori: crna čokolada i za kuvanje.


(nastaviće se)

38 pregleda
 
Komentari
cica52 05.12.2009

yaista divno, jedva cekam nastavak

Blog
Blogovi se ažuriraju svaka 5 minuta