Prostitucija kao najunosniji zanat
55, Beograd, Srbija

Makroi izbegavaju visoke kazne


Iako je u našoj zemlji sve više slučajeva podvođenja maloletnica, opada broj krivičnih prijava. Izriču se, uglavnom, uslovne ili novčane sankcije. Vraćaju se starom „zanatu“............

PROTIV makroa, odnosno osumnjičenih za posredovanje u vršenju prostitucije, prema zvaničnim statističkim podacima, podnosi se sve manje krivičnih prijava, mada se u javnosti takav utisak ne stiče. Naprotiv, sve je više slučajeva u kojim se podvode maloletnice.



Praksa je pokazala da se lanac prostitucije teško preseca i da se osuđeni i posle izdržanih kazni vraćaju svom „zanatu“. Zato su kazne za ovo krivično delo nedavno pooštrene, tako što sudije osuđenima obavezno izriču i novčane kazne. Tako je za blaži oblik ovog krivičnog dela propisana kazna od šest meseci do pet godina, a za teži - kada se podvode maloletne osobe - od jedne do 10 godina zatvora. U oba slučaja obavezna je i novčana kazna.

- Suština je da u ovim slučajevima ne odgovaraju prostitutke protiv kojih se vode prekršajni postupci po propisima iz oblasti javnog reda i mira - kaže sudija Prvog osnovnog suda u Beogradu Snežana Ivković. - Odgovaraju oni koji organizuju prostituciju, a to mogu da budu i vlasnici stanova koji izdaju svoje nekretnine prijateljima za koje su znali za šta ih koriste. Posredovanje u vršenju prostitucije može se počiniti i kroz sredstva javnog informisanja, gde je često zavijeno u formi raznih oglasa u kojima se reklamira tajlandska ili neka druga masaža.

Prema rečima Ivkovićeve, obično je reč o organizovanoj delatnosti u kojoj postoji glavni makro - gazda koji navodi devojke da se odaju prostituciji i uzima novac. Neretko se kao organizatorke pojavljuju i bivše prostitutke koje više ne mogu da se bave tim zanatom pa zarađuju na novim devojkama. U sudnicama nisu retki slučajevi u kojima se posredovanje u vršenju prostitucije vrši sa još nekim krivičnim delima, kao što je, recimo, trgovina ljudima.

0416-Posredovanje-u-vrsenju.jpg

Ovo krivično delo, ukazuje naša sagovornica, često se vrši i pod plaštom raznih agencija za poslovnu pratnju, gde se pod pratnjom podrazumeva upravo prostituisanje.

- Neretko se čak dešava i da su u ovom poslu bračni i vanbračni parovi u kojima je muž makro, a njegova partnerka prostitutka. Onda on odgovara u krivičnim postupcima, a ona u prekršajnim - kaže Ivkovićeva. - Često imaju i vozače, sekretarice...


NOVOSADSKA GRUPA

U OSNOVNOM sudu u Novom Sadu, nedavno su izrečene presude desetočlanoj grupi optuženoj za posredovanje u prostituciji u novosadskom hotelu „Park“. Nepravosnažnom presudom, osuđeni su na uslovne kazne od osam meseci do godinu dana, a istovremeno i novčane, pojedinačno, po 100.000 dinara.

Dalibor Rajević osuđen je na osam meseci, a istovremeno je određeno da se ova kazna neće izvršiti ako u roku od dve godine ne učini novo krivično delo. Ista kazna izrečena je i Ivanu Kozakivu. Na devet meseci, uslovno dve godine, osuđen je Vladimir Radovanović, dok je Miljanu Buhi izrečena kazna od deset meseci, uslovno dve godine, Stefanu Slavkoviću dva meseca manje... (Lj. P.)

c/p (izvor - Vecernje novine -
17. april 2013. 08:38)



31 pregleda
 
Komentari
Evroskeptik 30.01.2015

Maliisa (41)
na žalost Saolin ali ovde nije reč ni o tebi, ni o meni
dokazi su vrlo dopstupni svima nama a ako ih nemaš inst jbte

iako se Evrošljapča ljuti što brišem svoje kom
upravo ih zbog toga i brišem: nije blog o nama

Дај, немој причати глупости...

Piraterija 30.01.2015

Ja stvarno ne znam kako da definises danas maloletnicko podvodjenje, jer maloletnicki seks je tako cest.A zenska priroda je da se diploma unovci , pa onda imas trazenje protiv usluge. Znaci imas 7,8 razred koji pushi za 200, a zvekne se za 600 dinara, ako si sladak moze i za 500.
Ne znam kako stoje tarife kod muskih, salecu babci i tetke klince samo tako...
Mene kao brucosa su saletale bas nenormalno, cim slucajno pitam gde da sidjem, za neku ulicu...A sad je jos gore.

Danas devojcice zele sto pre da postanu postovane i odrasle, i to dovodi do seksa, ali neke porno varijante najcesce.
Meni to osudjivanje lici na kaznjavanje nekog iz drugog grada koji uplasen u BG prevozu nema kartu, a ceo bus bez karte to gleda.

visky3 30.01.2015

Beograd i Vojvodina je azurirano.....a ovo ostalo ide sporo....ali sigurno =-O

visky3 visky3 30.01.2015

.....

visky3 30.01.2015

To je bilo pre dve godine a do podataka za proslu se jos ne moze doci, jer jhe zapelo kod obrade podataka u donjem delu tabele...ali evidentan je porast, i zabrinjavajuci

visky3 visky3 30.01.2015

sad se tabela okrenula za ... stepeni

Blog
Blogovi se ažuriraju svaka 5 minuta