Privatnost na internetu – kako hakuju vas nalog
55, Beograd, Srbija

Odmah da se razumemo, nema privatnosti na internetu. Sve i da ste skriveni iza 100 proksija, VPN-ova, fajervolova, TOR-ova….opet ce vlasnik tamo nekog sajta znati da ste bili na toj-i-toj stranici, gledali to-i-to…mozda će uspeti i da vam instalira trojanca kojim će aktivirati na vašem laptopu web kameru ili mikrofon pa opet imati uvid u to kako izgledate, koja vam je boja glasa, šta pričate ili šta se priča u sobi gde je laptop, ako vas neko nazove imenom i prezimenom znaće i te informacije….
Čak i sami profesionalni hakeri mogu biti uhakovani a da to ne znaju istom tehnikom. Recimo, ruski haker (takva je pretpostavka) sa ovog linka je bio uhakovan uključivanjem njegove kamere mimo njObjasniću vam kako možete da smanjite izlaganje vaše privatnosti na minimalnu meru i gde vrebaju opasnosti uz praktičan primer…što opet ne znači da treba da se zaključate u bunker, postavite oko njega nagazne mine, pogasite sve sto ima struje u sebi pa tek tad budete bezbedni. Prvo i osnovno:


Budite svesni vaše vidljivosti na Internetu

Ukratko, sve što objavite na društvenim mrežama, komentarišete po drugim sajtovima ili facebooku, ili komentarišete po bilo kom sajtu sa pravim imenom i prezimenom, mail koji pošaljete tom-i-tom, formu ili anketu koju popunite tu-i-tu, nalog koji ste napravili na tom-i-tom forumu, može biti vidljiv na internetu, sa sve vašom fizičkom lokacijom ako niste iza TOR-a, proxi-ja ili VPN-a. Svaka vaša neoprezna objava na društvenim mrežama, komentar na sajtu i slično može biti direktan udar na vašu privatnost a bogami i na vas lično. Evo recimo jedan

Praktičan primer zloupotrebe vaših privatnih podataka

Na ovom sajtu, kompjuteras.com ste koristili pravo ime i prezime, pristupili ste mu putem Google Chrome-a od kuće i ostavili komentar da idete sutra na more pa bi da zaštitite WiFi da ga neko ne bi koristio dok niste tu, jer ne možete da ga ugasite (komšija sa drugog sprata ga koristiti, plaćate pola/pola fazon), znate da vam ja lično kao webmaster vaše podatke neću zloupotrebiti nikad (na vama je da mi verujete ili ne)…i opala, neko zlonameran uhakovao sajt ili hosting provajdera na kome se nalazi ovaj sajt, ili sam ja jednostavno (hipotetički naravno) postao BadGuy.

Na osnovu vaše IP adrese koja stoji ubelezena posle ostavljanja komentara kao i na svakom sajtu koji ima sistem komentarisanja, haker ode na whois.ripe.net i dolazi do tačne informacije da korisitite usluge internet provajdera Telekom Srbija i da živite u Nišu. Potom, odlazi na http://www.11811.rs/BeleStrane/Index ukucava vaše ime i prezime, grad Niš…i nalazi vam broj telefona, ulicu i broj… Ostaje mu još, da sutra pozove taj broj, proveri da li ima nekoga kući, sutradan kad niste u kući (kao što ste naveli u komentaru) dođe.... Jezivo, zar ne?
c/p
(izvor "Privatnost na internetu', Darko Drazovic....07. 2014. godine komputeras.com

64 pregleda
 
Komentari
_SALE_HH_ 05.02.2015

Bolje nisi mogao da objasnis, nisu svesni da su stakleni.!

Ace Grizli 06.02.2015

*HI* *THUMBS UP* *YES* *BYE*

Blog
Blogovi se ažuriraju svaka 5 minuta