Britanska vs USA politicka psihologija
46, Beograd, Srbija

Prva stvar kako ce vas izleciti od toga da budete Srbin ili Meksikanac kad legalno sletite u USA je odmah na aerodromu.
Po zakonu Filadelfije , ako naletite na izgubljeni predmet a ne odnesete ga u biro za izgubljene stvari, pocinili ste kradju.Ne vazi odomaceno ko nadje njegovo je.



Americki kradljivci lap topova i mobilnih telefona operisu na aerodromima, kao svuda u svetu, samo oni to rade na drp nacin.
Sa druge strane , americka politicka psihologija primenjena na posao kaze da se povodom toga mora nesto preduzeti...Zato organizuju redovno ostavljanje lap topova po sedistima i kaficima aerodroma, pecajuci lakomislene nalazace.
Posle toga se sav uspeh , a obicno su to tek pristigli stranci, sa parolom ko nadje njegovo je, hapse i obezbedjenje to sluzbeno oznacava kao uspeh u borbi protiv lopova i dzeparosa na aerodromu.
Cista zamena teza iliti lazno prikazani rezultati, ali tako se to radi...svi pokriveni.

Sa druge strane je Britanski politicki psiholoski model, koji karakterise snazno oslanjanje na hijararhiju i stalesku podelu i postovanje te hijararhije.To je posledica silnih godina mucenja i ubijanja od strane vlastele u GB, od ubijanja zbog lova u kraljevoj ili serifovoj shumi, do ubijanja zbog smrada koje stavljena koza pusta.Zato je postojalo pravilo da kad neki gazda prolazi, tri dana ne rade takve manufakture...

Tako u Britaniji obezbedjenje palate i kraljevske porodice nije ni izbliza obezbedjenju nekog senatora ili clana vlade iz Srbije. Ali je zanimljiv i odnos prema prekrsiocima.

Pijani britanac preskocio ogradu i usao u Bakingemsku palatu, nasao vino i popio, izasao neprimetno.
Kroz dve nedelje opet, ujutro , pijan, prolazio , resi da ponovo svrati, udje, proseta, naleti na kraljicu u krevetu, prica 10 minuta, kraljica pozove obezbedjenje, uhapse ga, i puste, iako su ga kao tuzili za kradju vina, ali oproste mu to...

Za vreme rata, abdicirao kralj zbog ljubavi prema razvedenoj zeni, i vrbuju ga Hitlerovi fasisti, ali umesto da ga sude, ponude mu Bahame da im upravlja.
Posle rata otkrili grupu Kembridz studenata koje su vrbovali rusi jer svi sa kembridza pre ili kasnije pocnu da rade visoko u vlasti.Tako su rusi dobijali istrazivanja o nuklearnom oruzju jer su britanci bili mozgovi, a ameri investitori i realizatori nuklearnih projekata.
Pa opet Kembridz nije prozvan komunjarskim leglom.
Uvazeni profesor istorije Blint, stvaralac Britanske kraljevske galerije i bliski saradnik kraljice, je bio tajna karika, osoba koja je vrbovala mnogo studenata za ruse.
Ali onda se smirio i 20 godina radio normalno u umetnosti.

Kad su ga otkrili, covek prizna sve i oni ga ostave da radi tamo gde je i radio, desna ruka kraljici.

Sad se tu mesa americki pristup psihologiji. Kad je Margaret Tacer postala premijer, nekako je saznala za to i da joj ne bi neka tudja krivica visila nad glavom, ona sve to objavi i tada penzionera osude, oduzmu mu titulu, izbrisu mu imena sa galerije i nekih istorijskih radova i bukvalno izbrisu da je ista radio u zivotu.

Ta dva pristupa, Britanski koji je psihoanaliticki, ucenjivacki, ide na ponos i ide na cast , pravi kolonijalni, uz puno igrica i muvanja, nasi balkanci bi nazvali prljavim.
Sa druge strane je americki , tipicno zivotinjski , lazni, prikriveni, opravdavajuci na nivou male dece, toliko blizak danasnjem mentalitetu naroda, da ga i ne prepoznaju kod sebe.
Pun skretanja paznje, izmisljanja demagoskih aktivnosti i uverljivih pozrtvovanja i laznog patriotizma...Ali uz medijsku logiku lako jasan i objasnjiv narodu sa najmanjim IQ...

Sad se pitate sta je prihvatljivije nasem narodu...
Da li objasnjenja i ponasanje Britanskog mentaliteta, koji racuna na bar neku lucidnost i psiholoska znanja naroda ili americki koji narod tretira kao seljake ili rednecks, kako ih zovu, crveni vratovi od sunca ili brdjani...

Varate se ako mislite da ce odluka biti spontana, upravo suprotno.Kad inteligentniji vide da mediji prosipaju vesti i logiku i vlast cini isto na nivou IQ 80, pocece da pakuju kofere...
A oni sa IQ80 ce poceti slobodnije da iznose misljenje....I tada ce javni IQ80 postati realnost.

Ovih dana se sprema uvodjenje zakona o rakiji. Americki nacin je da ce samo licencirane destilerije imati pravo da prave rakiju, a seljak donese svoje sljive, visnje, grozdje, a oni mu daju i naplate proizvedenu rakiju...
Nas seljak se nada da ce biti dozvoljen srpski nacin, znaci svako moze da proizvodi, a zvanicno da prodaje samo onaj licencirani....Sta mislite sta ce stvarno biti doneseno kao odluka...?


37 pregleda
 
Komentari
Ace Grizli 09.03.2015

*OK* *THUMBS UP* *YES*

Равгор 09.03.2015

*HI* *OK* *DRINK* *YES*

lanselot 09.03.2015

Ukratko Britanci jebu suptilno a Ameri dzukacki.

Blog
Blogovi se ažuriraju svaka 5 minuta