Dogovorna ugladjenost
46, Beograd, Srbija

Iliti "Zenska iskrenost".
!!!!! Samo za muske citaoce !!!!



Ovaj pojam koriste iskljucivo muskarci pod nazivom zenska istina.Ono sto pojam oznacava donosi puno problema u MZ odnosima ako nije dobro procenjeno ocekivanje tj ako nije dobro dogovoren opseg ugladjenosti.

Pricajuci sa mnogim muskarcima video sam da ovaj pojam poznaju mnogi naravno pod nazivom zenska iskrenost, a ovo dogovorna ugladjenost sam ubacio ja da bolje pojasnim pojavu na opstiji i sustinskiji nacin, a necete naci taj naziv nigde, ni u literaturi ni tamo gde se cak pokusava objasniti upravo zenska iskrenost, naravno bez trajnijeg uspeha, jer nit je rec koju koriste zene nit je iskrenost.

Radi se o sledecem.Muskarac i zena u svom buducem odnosu isprojektuju sta ce da se izdesava kako ce otprilike teci odnos i onda to muskarac ulepsa i malo sakrije od animalnog kako je u sustini, tj omoguci zeni da bude dama i dok je upoznaje i dok se osloni na njega da bi ga napalila (sto uopste nije damski) i dok pokazuje koliko zeli da perdje na fazu seksa itd...I kasnije kad zeli ili ne zeli nastavak.Za sve to postoje dogovoreni stereotipi, znaci , sabloni ponasanja koji omogucuju da se aktivnost usmeri onako kako zena zeli ili i kako se muskarac saglasi, ali uz podizanje simbolike i retorike na dvosmislen i visi nivo.

Ceo film traje do konacnog predavanja tj uvodjenja u onaj nacin ponasanja koji trajno odgovara i jednom i drugom, gde su oba partnera podelila obaveze i pogodnosti, uspostavila ravnotezu u komunikaciji i polako mogu ali ne moraju da nazivaju stvari svojim imenom.
Znaci igra ugladjenog ponasanja moze trajati deceniju i vise, pri cemu ce se oba partnera ponasati onako kako im odgovara (uz sve havarijske situacije npr omaknuo se prdez).

Dva su problema u vezi ovoga sto ja zovem dogovorna ugladjenost.Prvo je sto mnogi to uzimaju kao prelazni period do konacnog uspostavljanja svega sto zele a onda se odbaci maska.Oba pola imaju takvo vidjenje u nekom broju.Onda se desava mala promena na iskrenost koja vise nije romanticna, tako to oni zovu.Dakle mogao sam "Zensku iskrenost" nazvati i "romanticna iskrenost" posto za te ljude to je to.

Drugi problem je opstiji i moze se reci cesci.To je lose dogovoren dogovor, lose procenjena putanja odnosa. Najcesce se desava ovako.Muskarac kao inicijator, cak i kad nije inicijator, zene ostavljaju ulogu pokretaca prakticnih banalnih aktivnosti muskarcu, zamisli sta ce sve biti ubaceno u odnos koji planira.
Znaci prihvatanje, odbijanje, erotika, romantika, zahtevi, razmazenost u malom ili srednjem obimu, nesigurnosti, nerazumni zahtevi kao dokaz zaljubljenosti muskarca prema zeni itd...
Sve to muskarac predvidi i odobri, nesto nalik budzetu, tj ocekuje, ne da prizeljkuje nego samo ocekuje da se moze desiti u nastavku odnosa sa zenom sa kojom uspostavlja kontakt.
Svaki muskarac ima svoj nivo ugladjenosti koji moze da ponudi i sirinu oblasti u kojoj moze tu ugladjenost i da sprovede.Nekima je nivo ugladjenosti toliko mali kao npr nece da psuje niti da pozdriguje i uvek ce da casti zenu , dok je za ostale bukvalno fudbalski navijac ispred TV.

Sa druge strane , sa zenske, dogovorna ugladjenost je vise nego prihvacena sa ushicenjem.Jer je i nastala da bi se ugodilo nekompletnostima u svesti i ponasanju kod zene, tj onde gde postoji zahtev da se urade kontradiktorne aktivnosti i gde bi se to moglo nazvati licemerje.
Tako je dogovorna ugladjenost ustvari nacin da se zataskaju sve kontradiktorne i licemerne aktivnosti, sto politicki receno znaci prihvatanje tih licemernosti sa obe strane, samim prihvatanjem dogovorne ugladjenosti.

To znaci da nema price da su zene ovo i ono ako si vec ugladjen muskarac.Ti prihvatas jedan odredjen nivo kontradiktornosti i ugladjenosti, nebitno sto to smatras ucenjenim nacinom jer drugacije ne bi dobio ubod u med.

U novije vreme nastupa problem prosirenja zahteva za broj kontradiktornih i licemernih detalja koje dogovorna ugladjenost treba da pokrije.Necu da ulazim da li je zenska emancipacija tome kumovala jer logicki to je oksimoron, emancipacija znaci svesnost sopstvenih vrednosti i nevrednosti, dok se svuda ta rec tumaci samo kao prosirenje zelja koje zena treba da ima....I tu nastupa atak na postojeci sistem dogovorne ugladjenosti.

Inace ovaj sistem postoji u gradskim sredinama prilicno dugo , jos od 19 veka, nastao je kao simulacija ponasanja na dvorovima gde je politicka spletka bila obavezan deo zivota.Na selu postoji duze u zapadnim zemljama, npr u Hrvatskoj je duze prisutna dogovorna ugladjenost na selu nego u Srbiji.
Mozda zato sto nije bilo dvoraca nego Turaka.

Problemi.
Kad se ubace novi zahtevi za kontradiktornim i licemernim detaljima u dogovornu ugladjenost , ona vise nije dogovorna.Tj vise muskarac ne zna na pocetku sta sve zena moze da hoce da ubaci, pa je to nalik cebetu koje je malo.Muskarac rasteze svoje dogovoreno ugladjeno ponasanje dokle moze , nekad i preko onog sto je spreman da prihvati kao stalni odnos u nadi da ce se rastezanje i natezanje zavrsiti.
Znaci nastupa resenje pretvaranja trajne dogovorne ugladjenosti u onu kojoj je cilj da se stigne do kraja uspostavljanja odgovarajucih odnosa pa da se onda ukine, kao maska.
Vec to je smanjenje izbora i broja dogovorne ugladjenosti, tj smanjuje broj dama i broj dzentlmena, smanjuje broj romanticnih parova na duze, smanjuje broj sretnih brakova pomalo.

Medjutim veci problem je sto se zahtevi zena mnoze , nekad i po ugledu na drugarice, pa muskarac koji je uleteo u to shvata da mu dogovorna ugladjenost ne pokriva sve te detalje.
Iz zenskog ugla nastupa otreznjenje koje se naziva "muskarci nisu iskreni".

E sad, neko bi rekao nemoguce. Nemoguce da dogovornu ugladjenost nisu videle kao ugladjenost nego su toliko samozaljubljene u sebe da su sve to videle kao istinu i iskrenost.Pa valjda same vide kad ogovaraju drugaricu na isti nacin da koliko je drugarica torokusha toliko je i ona sama.Ali ne. One stvarno ne vide ono sto cine na isti nacin kao sto to vide kod drugih.
Cak stvarno ne SHVATE ruku ispod suknjice iako je osecaju, kao nesto sto se realno desava, dok ruka ne ode duboko ili se desi neka razlika u desavanjima u odnosu na mastarenje.
Naravno svaka iskusna ce reci da je to laz, ali nije.Iskusna stvarno kontrolise sve delove svoje seksualne ratne masinerije, ali kod neiskusne se moze jos uvek naleteti na dogadjaje neshvatanja sta joj se desava.

Iz ugla zene, od samog pocetka, cilj je da sto vise zahteva zadovolji i "dogovori".Ona se ne bavi operativnim pitanjima moze li dogovorna ugladjenost tog muskarca to izdrzati.Ako ne izdrzi ona trazi onog cija dogovorna ugladjenost moze izdrzati a od ovog uzima samo zanimljive delove npr divlji seks.
Tada vise nije dama, tada je macka, divlja komsinica i slicno.Cak i ludaca je prihvatljiva opcija.

Tako imamo veliki broj muskaraca koji vise ne mogu da ponude dovoljno jaku i rastegljivu dogovornu ugladjenost za sve zahteve savremene zene.Zene vremenom to prihvate ali su razocarane i tako nastaje neromanticna veza, zena koja bukvalno lezi kao tempirana bomba , jer ako naidje muskarac koji ima potrebnu dogovorenu ugladjenost , ona se budi i zeli to.Ode veza, ode bracna posvecenost, ode vernost na dobos u sekundi.Ostaje samo strah od posledica i komplikacija koji mogu da zaustave zenu od cinjenja nekih zeljenih a problematicnih postupaka.Ili da svedu to na aferu i tajnu.

Dok ne prihvate jednu nepoznanicu za njih, zene su i kao devojke razocarane, jer u silnim izborima stalno dolaze do granice gde pukne dogovorna ugladjenost, jednostavno muskarcima pregori fitilj u silnim nebulozama koje zahtevaju a nepotrebne su.Prezahtevnost je neprimetna zenama, ja znam milion primera gde slusam pricu da ocekuje da joj bude tu da resi poplavu u stanu koju je sama napravila, da joj resi probleme na poslu, sa roditeljima, da odrzava svoj posao , da izgradi neku perspektivu koja je zajednicka ideja i sve to plus dovoljno vremena za seks koliko joj dusa iste i zabavu preko toga.Jos joj krivo kako ona nema vremena da oseti sve te pogodnosti koje ocekuje da joj muskarac pruzi, a pri tome je nabacala sve obaveze koje je mogla na svog muskarca.
Ili druga varijanta kad nabacuju licemerno ponasanja, pa radi preventive optuzuju muskarca za prevaru ili sklonost ka tome, a ovamo vi vidite pocinjenu prevaru ili jako neugladjeno ponasanje sa njene strane.

Dogovorna ugladjenost ima za cilj da se i muskarac oseca pomalo gospodin, ne samo da pokriva glupost, kontradiktornost i licemernost zenskih postupaka.Kad druzenje sa osobom to ne pruza vec muskarac ima minus poene jer je u drustvu takve osobe, ma koliko ona bila divna u seksu i on bio zaljubljen u nju i njeno telo, od dogovorne ugladjenosti vise nema nista.

Tada preostaje precica kroz sljivak, tj to jeste na neki nacin dogovorna ugladjenost jer drp seks na eks ne zovemo daj da te karam, nego ajmo precicom kroz sljivak, ajd svrati na pice, mogao bi da probam tu tvoju marmeladu sto si pravila.Ali to vise nije dogovorna ugladjenost za vezu.
Zena vidi prekid dogovorne ugladjenosti kao raskrinkavanje muskarca lazova, ona ni trunku svoje licemernosti nece primetiti, ni trunku svoje prezahtevnosti nece uociti, a nece uociti ni silne vrlo veste racionalizacije i prebacivanja sa svoje na tudje dvoriste (projekcije).

Cak se pojavila moda gde se bukvalno rusi dogovorna ugladjenost, znaci bukvalno vidi od drugarice metode da urusi dogovornu ugladjenost, verovatno ne shvatajuci sta uopste radi i imajuci motiv da je iskrenost (muska) najbolja politika za nju.A ono sto je smesno , bas takve osobe ne mogu opstati na polju iskrenosti ni 2 dana, a kamoli duze...

I tako imamo taj pojam zenske iskrenosti ili pretvaranja da bi oboma bilo bolje koji praktivno gledano nije los.Osim za ove pobrojane stvari , taj metod je nekad koristan kod odrastanja jer tu osoba napravi kiks i ukapira da je to kiks pa ga nece vise praviti i onda je odlicno to progledati kroz prste.
Da, dogovorna ugladjenost jeste i progledavanje kroz prste sa nacinima kako da to ne bude da se pravimo englezi i ludi nego da vidimo samo simbolicki tome predamo drugacije znacenje u javnosti.

Da pomenem i nastavak ovoga.Ljudi imaju razlicite motive i potrebe pa su i svaleri i kurave razvili svoje dogovorne ugladjenosti.Namestanje kose, dodir koji je kao slucajan, pogled , cik cak pogled koji kazuje idi , sidji, dodji, simboli tipa sljivak, kafa, fuka, svrati, ucenje zajedno, pozajmljivanje sveske, knjige, ne smem da spavam sama itd...

Postoje i gej i svingerski vid dogovorne ugladjenosti.

Pricu o dogovornoj ugladjenosti nemojte pricati pred zenama, nema svrhe.Reci "zenska iskrenost" jos ponekad mozete i reci kad je ujede drugarica nekim licemernim ili kontradiktornim ponasanjem.Ali vas to ne sprecava da sami bolje sagledate sta vas u toj nemustoj igri ocekuje i sta hocete a sta morate da pruzite.Ono sto mama i tata nisu odradili u vaspitanju, vi ne mozete promeniti a da vam debelo ne bude naplaceno i zamereno.








33 pregleda
 
Komentari
Simana 28.07.2014

manje vina, manje vina...

lanselot 28.07.2014

Muskih citalaca ce biti svakako ali u komentarima ce preovladavati zenski deo publike;-)!

Piraterija Piraterija 28.07.2014

Neka se prikazu, vama na uvid.

lanselot 28.07.2014

Tako je majstore.
Mi cemo da cutimo i lukavo osmatramo zenske komentare da bi mogli po tome da podesimo nivo "dogovorne ugladjenosti" u kasnijem startu.

Piraterija Piraterija 28.07.2014

Ako place tesis, ako vice i buni se, vices tako je, ako cuti i primice se, ne odmacinji se makar osica u gacama bila, to se zove uhvatimo trenutak...

lanselot 28.07.2014

Citajuci ovo setih se pokojnog caleta mog kuma.
Vazio za opakog smekera.Mi klinci gledali u njega kao u Boga:-)!
Mozda bi ceo tvoj tekst mogao da svede u jednu njegovu recenicu koje se secam:
Nemate pojma deco,zbog one stvari ce te ici i u operu ako treba:-)!

Evroskeptik 28.07.2014

Ја би' чит'о, ал' јеби га... Можда сутра.

lanselot 29.07.2014

Ocekivao sam ovde mnogo vecu guzvu.
Medjutim nije tako.
Zasto?
Pa ovako.
Ogroman broj ljudi ovde kad otvori bilo ciji blog prvo sto primeti je njegova velicina.
Vrlo cesta reakcija je:
Jebote ko ce ovo da cita.Ja necu:-)!
A i kad i ako pocne sa citanjem brzo odustane uz misao:Ma sta bre ovaj lupeta:-)!
Jbg steta.

Piraterija Piraterija 29.07.2014

To je cak i pozeljno.Nije znanje za svakoga.Daj znanje nestrpljivom i isto ti je kao bombu da si dao detetu.A dublju analizu necemo.

Blog
Blogovi se ažuriraju svaka 5 minuta