Ћирилица
37, Beograd, Srbija

Размишљах о чему писати вечерас, и за око ми западе књига на столу, на ћирилици.
Шта мислите о употреби ћирилице и латинице паралелно, као два једнака писма у нашој држави. Ја сам користим чешће латиницу, и то ону неписмену без ćčđšž. Али то радим чисто из практичних разлога, јер се већином на рачунару служим енглеским, па ме мрзи да стално мотам тастатуре. Ћирилицу волим, потпис ми је ћириличан и мислим да је лепо имати своје писмо, као израз идентитета једног народа. Очување ћирилице не смемо оставити појединим ентузијастима и лингвистима већ би по мени, то требао бити државни задатак.

У Београду је овог Децембра сваке суботе изложено Мирослављево Јеванђеље, у Народном музеју
Најстарији српски очувани документ на ћирилици.

58 pregleda
 
Komentari
senad69 13.02.2019

Ja ti care poštujem svako pismo, naročito kad je pisano od strane pismene, ponavljam: pismene osobe. A to si u pravu, današnjeg vremena postalo je moderno, postalo cool, da se piše bilo kako. Iskreno rečeno, kad vidim pojedine komentare na društvenim mrežama, čak pojedine članke u raznim novinama, jbt. muka me hvata.... Pozdrav i lijepe želje 😉

Piraterija 10.12.2018

Danas se samo ispiraju usta sa cirilicom, tako da pametan cuti i ignorise to poljesa busanje gorilama i majmunima.
A posto pitas, ja sam negde tu kao i ti...Kad treba da se brzo pise pisem cirilicom pisanom, potpis cirilicom, ali sve na kompu radim obrijanom latinicom.

Sto se tice identiteta naroda on ce ostati, ali nasledjena je nekultura a kultura je malo u izvozu...
U zemlji je kultura dobila sinonim = zabava.

Sto se tice upotrebnosti i vrednosti jezika, moj stav sam vec izneo u nekom blogu , da je srpski jezik izgubio svoju vrednost i ostao na nivou servisnog jezika, nesto kao indoengleski u Indiji.

Cim ne postoji intelektualna elita nekog naroda, a narod se potrudio da to zatre u poslednjih 10 godina, a i danas to izuzetno mrzi, malo je smesno pricati o necemu sto nije na nivou navike ili na nivou trenda.
Bez veze mi je debata da je srpski jezik jak ako su nazivi prodavnica na srpskom.

Stomugromova Stomugromova 10.12.2018

Slazemo se. Samo sam vise za negovanje cirilice eto kao naseg starog pisma iz kulturoloskih razloga nista vise, kako god bilo slagali se ne slagali retko koji narod ima privilegiju da ima u upotrebi dva pisma podjednako i oba dozivljava kao svoja. Meni je to vredno ocuvanja :)

Jelena zena koje nema 11.12.2018

:-) *ROSE*

Stomugromova Stomugromova 12.12.2018

:) ja nemam smajlije ali hvala na ruzi, uzvracam.

Jelena zena koje nema 11.12.2018

:-) *ROSE*

Blog
Blogovi se ažuriraju svaka 5 minuta