22.02.2014
Vitamini
61, Niš, Srbija

Koje su hranljive materije nephodne da bi koža izgledala sveže i lepše?

Vitamini koji poboljšavaju izgled i kvalitet kože su vitamini C, E, A, K i B kompleksa.

Vitamin C

Medju najvažnijim dermatološkim otkrićima je antioksidativna moć vitamina C, koji se suprotstavlja štetnim uticajima nastalim preteranim izlaganjem kože Suncu. Slobodni radikali, nastali izlaganjem kože Suncu, oštećuju kolagen i elastin, vlakna koja održavaju strukturu kože, dovodeći do pojave bora, fleka, prekanceroza ili drugih znakova starenja. Da bi bili sigurni da unosite dovoljnu količinu vitamina C jedite namirnice kao što su paprika, brokoli, kupus, karfiol i citrusno voće. Takodje, možete uzeti dodatke vitamina C od 500 do 1000 mg dnevno. U poslednje vreme je aktuelno korišćenje krema sa vitaminom C koje podstiču produkciju kolagena. Da bi vitamin C mogao da prodre kroz sve slojeve kože i ispolji pozitivni efekat mora se koristiti u obliku L-askorbinske kiseline.

Vitamin E

Kao i vitamin C i ovaj veoma moćan antioksidans pomaže u otklanjanju štetnih uticaja na kožu izazvanih izlaganjem Suncu. Uzimanjem 400 jedinica vitamina E dnevno smanjuje se kancerogeno oštećenje ćelija pod uticajem sunčevog zračenja. Ukoliko se vitamin E i vitamin A koriste zajedno, do 70 % smanjen je rizik razvoja bazocelularnog karcinoma kože, koji je veoma čest kožni karcinom. Vitamin E takodje pomaže u smanjenju bora na koži, nalazi se u biljnim uljima, jezgrastom vocu, semenkama, maslinama, spanacu. Teško je dobiti dovoljnu količinu ovog vitamina putem hrane, pa se preporučuje uzimanje dodataka dnevno do 400 jedinica. Veće doze od prporučenih mogu biti štetne jer dovode do povećanog krvarenja. Takodje, vitamin E se može koristiti i u obliku krema ili losiona kada se ublažava suvoća i izboranost kože.

Vitamin A

Ako je nivo vitamina A u vašoj ishrani dovoljan i izbalansiran, nije potrebno korišcenje suplemenata sa vitaminom A koji čak mogu imati i suprotan efekat u vidu pojave suvoće i ljuspanja kože. Vitamin A u umerenim količinama potreban je za procese obnavljanja tkiva kože. Voće i povrće prepuni su beta karotena koji se u organizmu metaboliše u vitamin A. U obliku krema može se koristiti za smanjenje bora, lečenje akni i psorijaze. Njegova primarna upotreba je za lečenje akni kada se koristi u obliku Retinola.

Vitamini B kompleksa

Kada je u pitanju koža najvažniji iz grupe B vitamina je biotin (B7), hranljiva materija koja čini osnovu naše kože, noktiju i ćelija kose. Bez dovoljne količine ovog vitamina razvija se zapaljenje kože u obliku svraba, perutanja, nekada i gubitka kose. Čak i blagi nedostatak biotina može izazvati simptome. Biotin se nalazi u mnogim namirnicama, najviše u bananama, jajima i pirinču. U poslednje vreme mnogo pažnje se posvećuje preparatima u obliku krema koje sadrže B vitamin. Ove kreme pomažu u hidriranju kože i povećanju ukupnog tonusa. Niacin (B3) je specifična forma vitamina B koja u koži održava vlažnost. Kada se nalazi u kremama efekat je vidan već posle 6 dana nanošenja. Niacin ima protivupalno dejstvo, koristi se za smirivanje suve, iritirane kože. U većim koncentracijama ima posvetljujući efekat na tamne mrlje na koži. Pantotenska kiselina (B5) je u širokoj upotrebi kod oštećene i isušene kože.

Vitamin K

Kao hranljiva materija koja je važna za zaustavljanje krvarenja, vitamin K nema značajniji efekat na kožu ukoliko se unosi hranom. Neka istraživanja ukazuju da vitamin K može uticati na smanjenje tamnih kolutova oko očiju i modrica na koži. U obliku krema vitamin K se kombinuje sa vitaminima A, C i E kako bi se postigao navedeni efekat.


www.dermatim.net

2 pregleda
 
Komentari

Još nema komentara.
Ostavi komentar, započni diskusiju!

Blog
Blogovi se ažuriraju svaka 5 minuta