14.04.2012
VICEVI
71, Beograd, Srbija

Image Hosted by ImageShack.us
Sigurno znate nekog u školi, na poslu, među prijateljima, koji su uvek spremni da vam ispričaju neki novi vic. Da li ste se zapitali kako su nastali vicevi i ko ih smišlja?
Veruje se da su vicevi nastali još 1900 pre n.e. i da su ih prvi pričali stari Sumerani. Grci Heraklo i Filagro su autori prve zbirke sa 260 zapisanih viceva koja se naziva ”Filogel – ljubitelj smeha”. U antičkoj Grčkoj vicevi su već bili popularna forma, a pričali su se i tokom tradicionalnih pozorišnimh komedija. Isto vredi i za pozorište u starom Rimu, koje je preslikalo grčku formu tragedije i komedije. Zanimljivo je da se u tim antičkim vicevima spominju neki stereotipi koji su i danas tematika brojnih viceva pa su tako likovi bili isfeminizirani, homoseksualci, političari, glupavi seljaci, prostitutke, ljudi s telesnim manama ili bračni parovi. Poznata družina komičara iz Monthy Pythona izvodila je u svojim ”Letećim cirkusima” i pozorišnim skečevima dosta viceva iz zbirke Hijerakla i Filagra a njenim nastankom bavili su se i mnogi veliki filozofi poput Kanta, Bergsona i Frojda.
Vic je forma humorističkog štiva , koja često u društvu u kome se priča ostavlja jak utisak na slušaoce koji se ne retko smeju situaciji u kojoj se našao glavni junak, ili njegovoj reakciji na temu. Česti junaci balkanskih viceva su Mujo i Haso, Plavuša, Policajci, Srbi, Hrvati, Bosanci, seljaci, Makedonci, Cigani, Amerikanci i ostali narodi.

34 pregleda
 
Komentari
goran0808 14.04.2012

samo su srbi sporedne licnosti u nasim vicevima

cica52 14.04.2012

Sve to razumem, ali zasto bas Plavusa, zaborvio si malog Pericu.

Blog
Blogovi se ažuriraju svaka 5 minuta